Pedagogická komora ve školském výboru Poslanecké sněmovny

Ve čtvrtek 26. dubna 2018 představil Radek Sárközi spolek Pedagogická komora poslancům školského výboru Poslanecké sněmovny na jeho výjezdním zasedání v Lipnici nad Sázavou.

Prezident Pedagogické komory seznámil přítomné poslance s historií vzniku nového spolku, informoval je o aktuálním počtu členů (více než 1 900 pedagogů), popsal dosavadní činnost spolku a jeho zapojení do pracovních skupin MŠMT a NÚV. Také připomněl Iniciativu Pedagogická komora, která loni organizovala výzvu senátorům proti kariérnímu řádu (7 400 signatářů) a petici proti kariérnímu řádu (21 609 podpisů učitelů z 1 150 škol).

Radek Sárközi upozornil na největší problémy českého školství – dlouhodobé podfinancování, kdy podíl školství na hrubém domácím produktu postupně klesl ze 4,3 % v roce 2011 na 3,7 % HDP (abychom se dostali na evropský průměr 5,1 % HDP, bylo by nutné navýšit školský rozpočet o 66 miliard korun), nekoncepčnost reforem (chybějící analýzy), netransparentnost v práci ministerstva školství (nezveřejňování informací o pracovních skupinách a zápisů z nich) a neochota zapojovat řadové pedagogy do diskuzí a rozhodování o změnách v oblasti vzdělávání.

Z aktuálních problémů školství zmínil garanci míst pro všechny dvouleté děti v mateřských školách, kterou mají pouze dva bohaté státy Evropské unie a do roku 2020 ji nelze personálně ani finančně zajistit (roční náklady navíc by byly 10 miliard korun); upozornil na rizika reformy financování škol, kdy kvůli současnému nedostatku učitelů a předpokládanému navýšení jejich počtu o 10 % hrozí zvyšování přímé vyučovací činnosti; kritizoval špatné nastavení inkluze, kdy žáky se speciálními vzdělávacími potřebami nevyučují speciální pedagogové, klesá počet speciálních tříd a počet žáků ve speciálních školách má Česká republika již nižší než Finsko či Dánsko.

Dále seznámil poslance s výsledky ankety mezi členy spolku Pedagogická komora (pro současnou podobu inkluze se vyslovilo pouze 2,1 % respondentů, pro garanci umístění dvouletých dětí do MŠ jen 2,4 % respondentů).

Na závěr svého vystoupení požádal Radek Sárközi přítomné poslance, aby podpořili novelu zákoníku práce, jejíž návrh vznikl v Pedagogické komoře a která navyšuje od ledna 2019 příplatky pro třídní učitele a za specializované činnosti na 2 500 až 3 500 korun měsíčněs.

Pedagogická komora, z.s.
www.pedagogicka-komora.cz

2 komentáře:

  1. https://www.psp.cz/sqw/text/text2.sqw?idd=143998

    OdpovědětVymazat
  2. https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/skolstvi/lidovci-chteji-vyssi-priplatky-pro-tridni-a-specializovane-ucitele_477541.html

    OdpovědětVymazat