Pedagogická komora navrhla změny ve vyhlášce o inkluzi

Pedagogická komora se zapojila do činnosti pracovní skupiny speciálního vzdělávání MŠMT. Aktuálně tato skupina připravuje návrh změn ve vyhlášce č. 27/ 2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Sekce speciálních pedagogů a pracovní skupina pro revizi inkluze Pedagogické komory připravila on-line dokument k připomínkování tzv. inkluzivní vyhlášky, do kterého mohli všichni členové spolku dopisovat své návrhy. Zaslané návrhy zpracovala Jana Karvaiová. Výsledné návrhy zaslal Radek Sárközi do pracovní skupiny MŠMT a osobně je tam prezentoval. Řada z návrhů Pedagogické komory byla MŠMT zahrnuta do oficiálního návrhu změn ve vyhlášce č. 27/2016. Za nejdůležitější považujeme úpravy § 19 a § 20. Pokud bude vyhláška schválena, dojde ke snížení administrativní zátěže, což umožní věnovat více času žákům se speciálními vzdělávacími potřebami.

AKTUALIZOVÁNO: Pedagogická komora připomínkovala výsledný návrh změn ve vyhlášce, jak ho zveřejnilo MŠMT: Doporučení Pedagogické komory na změny v návrhu MŠMT novely vyhlášky č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných, ve znění pozdějších předpisů.

AKTUALIZOVÁNO: Dle sdělení MŠMT bude vyhláška dána do vnějšího připomínkového řízení v nejbližší době. Její platnost nebude od 1. září 2018, ale zřejmě až od 1. ledna 2019. (Příčinou náhlého odložení je nejspíše tlak proti některým změnám ve vyhlášce ze strany ČOSIV a dalších neziskovek...)

Žádné komentáře:

Okomentovat